Ana Sayfa
Duyurular
Dekanımız Otomotiv Mühendisliği Konferansında
Dekanımız Otomotiv Mühendisliği Konferansında

Dekanımız Otomotiv Mühendisliği Konferansında

Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı İstanbul'da düzenlendi.

Ulaştırma sektörünün ve otomotiv mühendisliği eğitiminin gelişiminin ve dünya ile entegrasyonunun tartışıldığı  Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı İstanbul'da  yapıldı.

Dünya otomotiv sanayisine yön veren mühendislerin bir araya geldiği Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı (IAEC) Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) desteği, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) ortaklığı ve ABD merkezli Otomotiv Mühendisleri Derneği'nin (SAE International) işbirliğinde ilk kez düzenlendi.

Üniversitemizi temsilen konferansa davet edilen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Orhan Torkul otomotiv sektörünün önümüzdeki yıllarda Endüstri 4.0 çalışmaları doğrultusunda önemli  değişimler yaşayacağını ifade etti. Temel mühendislik alanlarının ve özelde Otomotiv  Mühendislerinin baş döndürücü bir hızla gelişen sektöre ayak uydurabilmeleri için  kendilerini dünyadaki otomotiv sektörü ile entegre hale getirmelerinin gerektiğini söyledi.

Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansında Türkiye ve yurt dışından otomotiv mühendisleri otomotivin geleceğini tartıştı. İstanbul'da düzenlenen  konferansın ilk gününde "otomotivde hafifleştirme" konusu ve ikinci gününde ise "otomotiv mühendisliği eğitimi" ve "otomotiv sektöründe kariyer" başlıkları ele alındı.

SAE International ( Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği) Başkanı Cüneyt Öge, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, gelecekte otomotiv sektörünü alışılagelmiş modellerin yanısıra önemli yeniliklerin beklediğini belirtti. Öge, dünyada otomotiv üretiminin yer değiştirdiğini ve önümüzdeki 5 yılda imalattaki artışın yüzde 65'e yakınının Çin ve Hindistan gibi ülkelerde olacağını, 2050 itibarıyla hibrit araçların payının yüzde 50 seviyesine ulaşacağını ve ayrıca sürücüsüz araçların yaygınlaştığını söyledi. Böylece yeni teknolojilerle  üretilecek araçların yakıt verimliliğinin artırılacağı kirletici emisyonların daha da azaltılmasının mümkün olacağını söyledi.

Otomotiv sektörünün yeni paydaşlarından birinin nüfusun yüzde 85'inin ikamet edeceği büyük metropoller ve mega kentlerin yerel yöneticilerinin ve diğerinin Otomotiv mühendisliği eğitimini şekillendiren akademisyenlerin olacağı bildirildi. Konferansta Otomotiv sektörü çalışanlarının ve Otomotiv  Mühendisliği eğitimi veren akademisyenlerin yakın gelecekteki bu hızlı değişimlere hazırlıklı olması ve öncü olması gerektiği ifade edildi. Otomotiv  Mühendisliği eğitimini veren kadroların ve verilen müfredatın bu gelişmeler doğrultusunda çok disiplinli-dinamik bir yapıda tasarlanarak sürekli güncellenmesi ve geliştirilmesi gerekliliği konusunda görüş birliğine varıldı.

Fotoğraflar