Ana Sayfa
Duyurular
Türkiye Acil Yardım, Yangın, Kurtarma ve Eğitim Vakfı İle Stratejik Toplantı
Türkiye Acil Yardım, Yangın, Kurtarma ve Eğitim Vakfı ile Stratejik Toplantı

Türkiye Acil Yardım, Yangın, Kurtarma ve Eğitim Vakfı ile Stratejik Toplantı

SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Torkul ve Yangın  Araştırma  ve Uygulama Merkezi müdürü Prof Soyhan, Yangın Vakfı davetlisi olarak Vakıf merkezinde düzenlenen Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Vakıf başkanı Sabri Yalın'ın, üniversite bünyesinde kurulan araştırma merkezi ve açılan yangın güvenliği ve yanma yüksek lisans programlarından duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı açılış konuşmasından sonra gündem maddelerinin görüşülmesine başlandı. Gündemin  ilk maddesi ülkemizde  mevcut itfaiye birimlerinin ve insan kaynağının envanterinin  çıkarılması çalışmalarının ivedilikle tamamlanmasıydi. Böylece İtfaiye Daire Başkanlıkları ve Müdürlüklerinin personel ve donanım kapasitelerinin tespiti hedeflenmekte, bu doğrultuda mevcut personelin eğitim durumlarına katkı sağlayacak tedbirlerin alınması mümkün olacak. Ayrıca donanımların envanteri çıkarılarak, millileştirme ve yerlileştirme çalışmalarına hız verilmesi amaçlanıyor. Bilindiği üzere yangın ve itfaiyecilik alanında önemli çalışmalara imza atan yerli firmalar mevcut olmasına rağmen hala bu alanlarda kullanılan alet teçhizat ve hammadde,  önemli oranda yurtdışından ithal edilmektedir.   

Bir diğer çalışma ise Psikolojik saha çalışmaları yapılması olarak belirlendi. Zor koşullarda hayatını hiçe sayarak yangına müdahale eden itfaiye personelinin yaşadığı ruhsal problemlerin ele alınacağı bu çalışma için pilot bölge olarak deprem bölgesindeki itfaiyeler seçildi. Dekan Torkul tarafından kurulan uzman ekipte bulunan SAÜ Öğretim Üyeleri ve  yüksek lisans öğrencileri  konu üzerine uygulanacak adımlar konusunda hâlihazırda   çalışmalara başlamış durumdalar. Kurum yetkililerinden alınacak izinlere müteakiben bu çalışmanın önümüzdeki dönemde yapılması hedefleniyor.

Meslek etiği ve itfaiyeciliğin, toplumun 7 den 70 e her kesimine doğru bir şekilde tanıtılması ve yeni nesillere sevdirilmesi konusunda sosyal medya ve görsellerin kullanılması da kararlaştırıldı. Özellikle "itfaiyecinin sesi" adlı  bir  periyodik derginin çıkarılması ve "Kahraman Can" isimli bir çizgi film içinde yerli itfaiyeci karakterleri ile toplumsal algının oluşturulması hedefleniyor.

Yangın Güvenliği ve Yanma bölümü başkanı Prof Dr Hakan Soyhan, önümüzdeki  dönem yüksek lisans öğrencisi alımı için ilan çıkacağını ve Aralık ayında duyurulacak ilana başvuruların www.fbe.sakarya.edu.tr adresinden takip edilebileceğini bildirdi.