Ana Sayfa
Öğrenci
Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi (umde)

Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi (UMDE)

Fakültemizi ayrıcalıklı ve öncü kılan, daha nitelikli mühendis yetiştirilmesinde üniversite ve iş dünyası işbirliğine dayalı yeni bir model olan Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi (UMDE), öğrencilerin, eğitim öğretim programının son yılında bir yarıyıl boyunca iş yerinde uygulama yaparak deneyim kazanmasını sağlayan bir programdır. Yaklaşık 4 aylık bir zamanı iş yerinde geçiren öğrenciler, mezuniyetten önce iş hayatını deneyimleyerek iş dünyasına daha hazır olarak diğer üniversite mezunlarına göre birkaç adım önde başlayabilmektedir.

UMDE programına katılabilmek için bölümlerin belirlediği ortalama şartının yanı sıra öğrencinin alt dönemlerden dersinin kalmamış olması gerekmektedir.

UMDE programı, sınav haftaları dahil olmak üzere bir yarıyıl boyunca haftanın ilk 4 iş gününü (Pazartesi-Perşembe) kapsamaktadır. UMDE öğrencisinin UMDE programına (ilgili işletmeye) devam zorunluluğu iş günü üzerinden %90’dır. Öğrencilerimizin uygulama dönemine ait SGK primleri SAÜ tarafından ödenmektedir. UMDE adayının ders değerlendirmesi; ”Danışman Öğretim Üyesi” ve işletmenin belirlediği “UMDE İşletme Sorumlusu” tarafından yapılmaktadır. Başarı notu; öğrenci tarafından yıl içerisinde hazırlanacak ara raporlar ve yukarıda belirtilen yetkililerin değerlendirmesine göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin işletmelere atamaları Bölüm UMDE Takip Komisyonu (BUTAK) tarafından yapılmakta olup anlaşmalı işletmeler dışındaki yeni bir işletmeyi öğrenciler önerebilmektedir. Bu öneriler BUTAK tarafından değerlendirilerek onaylandıktan sonra kesinlik kazanmaktadır. Firmaların seçiminde;  Sakarya Üniversitesi’ne olan uzaklığı 60 km’yi geçmeyecek şekilde Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bilecik bölgelerinde ve uygun niteliklere sahip olması aranmaktadır. Ancak, öğrencinin teklifine uygun danışman öğretim üyesi bulunması halinde 60 km sınırı dışına çıkılabilir.

UMDE programı 3 adet teknik seçmeli derse eşdeğer sayılmakta olup 15 AKTS değerine sahiptir. Öğrencilerin UMDE programına katılmak için aşağıda verilen iki dersi seçmesi gerekmektedir.

 Dersin Kodu

Dersin Adı

(T+U)

Kredi

AKTS

Ortalamaya girer/girmez

ENM 487

Mühendislik Deneyimi Eğitimi

5+0

5

5

Girer

ENM 495

Mühendislik Deneyimi Uygulaması

0+20

10

10

Girmez YT/YZ

 

Daha ayrıntılı bilgi için yönergeyi ve bölümünüzün web sayfasını inceleyiniz.