Ana Sayfa
Öğrenci
Çift Anadal Programı (çap)/yandal/ilgi Alanı

Çift Anadal Programı (ÇAP)/Yandal/İlgi Alanı

Çift Anadal Programı (ÇAP)

Belirli bir başarı düzeyini elde etmiş öğrenciler, bir bölümün öğrencisiyken aynı zamanda başka bir bölümün gerekli derslerini alıp iki bölümden mezun olarak çift diploma sahibi olma imkanı elde edebilir.

Öğrenci, ÇAP’a en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında başvurabilir.

Öğrencinin ÇAP başvurusunda bulunabilmesi için:

  1. Anadal diploma programında bulunduğu döneme kadar tüm derslerini almış ve başarmış olması,

  2. Genel Not Ortalamasının en az 4,00 üzerinden 3,00 olması,

  3. Anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunması,

  4. Genel Not Ortalaması en az 3,00/4,00 olan, ancak anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunamayan öğrenciler ÇAP yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak kaydıyla ÇAP’a başvurabilirler.

Bölümünüzün diğer hangi bölümlerle ÇAP anlaşmasına sahip olduğunu öğrenmek için bölümünüzün web sitesini inceleyebilir ve ilgili komisyon üyesi öğretim üyeleri ile görüşebilirsiniz.

ÇAP hakkında daha ayrıntılı bilgi için yönergeyi inceleyiniz.

 

Yandal

Yandal programının amacı, anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin, ilgi duydukları başka bir lisans programı kapsamında belirli bir konuya yönelik olarak bilgi ve görgülerini artırmayı sağlamaktır.

Yandal programı 30 AKTS kredisinden az olmamak kaydı ile en az altı dersten oluşur. Yandal programı ile öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programı arasında ortak veya eşdeğer dersler olabilir. Bu durumda, anadal programı ile ortak veya eşdeğer olan dersler hariç olmak üzere, yandal programında toplam 20 AKTS kredisinden az olmamak kaydı ile en az dört ders alınması zorunludur.

Anadal programına ek olarak, aynı anda bir ÇAP ve bir yandal programına kayıt yaptırılabilir.

Çift anadal programından ayrılan öğrencilerin; aldığı ve başarılı olduğu dersler ile aynı bölüm tarafından verilen bir yandal programı varsa ve öğrenci tercih ettiği yandal programının gerekliliklerini sağlıyorsa, yandal programına ait sertifikayı almaya hak kazanır.

Yandal programına başvuru, en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında olabilir.

Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için bulunduğu döneme kadar ders planındaki tüm dersleri almış ve başarmış olması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.50/4.00 ve üzeri olması gerekir.

Yandal hakkında daha ayrıntılı bilgi için yönergeyi inceleyiniz.

 

İlgi Alanı

Bölümünüzün eğitim öğretiminin son yılında, belirli alanlara göre sınıflandırılmış seçmeli dersleri alarak ve bitirme çalışmasını bu alanda yaparak ilgi duyduğunuz alanı ifade eden bir sertifikaya sahip olabilirsiniz.

İlgi alanının uygulamasının amacı, öğrencinin kariyer planlamasında bölüm seçmeli derslerinde izleyecekleri yolları şekillendirerek ilgi alanı edinmelerini sağlamaktır.

İlgi alanı, 20 AKTS’den az olmamak kaydı ile en az dört bölüm seçmeli dersi ile bitirme çalışması dersinden oluşur. Bitirme çalışması dersinin ilgi alanıyla alakalı konuda olması gerekmektedir.

İlgi alanı için herhangi bir başvuruya ihtiyaç bulunmamaktadır. Öğrencinin ilgi alanında belirlenmiş dersleri alması durumunda sistem otomatik olarak belgeyi üretecektir. Öğrencinin ilgi alanı belgesi alabilmesi için asgari seçmeli derslerden ve bitirme çalışmasından oluşan ilgi alanı derslerinin genel not ortalaması en az 2,50/4,00 olmalıdır. İlgi alanını tamamlayanlara ilgi alanı belgesi düzenlenir. Bu belge diploma yerine geçmez.

Bölümünüzün ilgi alanlarını görmek için Eğitim Bilgi Sisteminde (EBS) ilgili bölümün sayfasını inceleyebilirsiniz.

 

Öğrenci ARGE Uyumu

Öğrenci ARGE Uyumu çalışması da üniversitemizin ayrıcalıklı uygulamalarından bir diğeridir. Amacı, başarılı öğrencilerin akademik ya da sektörel olarak ARGE kültürü kazanmalarını sağlamaktır.

Öğrenci ARGE Uyumu, öğrencinin öğrenimi boyunca kariyer planına uygun ARGE deneyimi kazanması için iç ya da dış kaynaklı proje çalışmalarına, araştırma laboratuvar faaliyetlerine ve/veya Bölüm öncelikli araştırmalarına katılmasını temel alır. Öğrenci ARGE Uyumunda, birinci ve/veya ikinci sınıftaki öğrenciler bölümde bir öğretim üyesi danışmanlığında haftada 6 saatten az olmamak üzere proje, araştırma ya da laboratuvar etkinliklerine katılır.

Öğrenci üçüncü sınıftan itibaren öğretim üyesi danışmanlığında ARGE etkinliklerine katılmanın yanında ARGE projesi yazar ve alanına uygun kurumlara destek başvurusunda bulunur.

Akademik ya da sektörel ARGE Uyum sürecindeki öğrenci danışmanıyla beraber dört dönem boyunca gerçekleştirdiği etkinlikleri raporladığı ve SABİS’e yüklediği takdirde ilgili bölüm kurulunun uygun görüşü ile Üniversite ortak seçmeli ders olarak “ARGE Uyumu” dersinden yeterli sayılır. Eğer öğrenci program sürecinde dış kaynaklı proje, faydalı model, özgün bir tasarım/yöntem, makale ya da uluslararası bir sempozyumda sunum yapıp ilgili bildirisi tam metin yayınlanırsa yine SABİS’e yükleyip bölüme başvurarak bölüm seçmeli derslerin birinden yeterli sayılır.

Öğrenci ARGE Uyumu her bölümün birinci sınıfından üç ve ikinci sınıfında birinci sınıftan gelen üç öğrencinin haricinde üç yeni öğrenci kontenjanı bulunmaktadır.

Öğrenciler, ARGE Uyumuna birinci sınıfta güz yarıyılı sonunda, ikinci sınıf için ise birinci sınıfın bahar yarıyılı sonunda başvurur.

Program hakkında daha fazla bilgi için yönergeyi inceleyiniz.