Ana Sayfa
Fakülte
Tarihçe

Tarihçe

Fakültenin çekirdeğini 1970 Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak öğretime açılan "Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu" oluşturmaktadır. Makina ve İnşaat Bölümleri'ne alınan 160 öğrenci ile öğretime başlayan Yüksekokul, 1971 yılında 1418 Sayılı Kanun ile "Sakarya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adını almıştır. 1977 yılında İşletme (Endüstri) Mühendisliği, 1980'de Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile Metalurji Mühendisliği Bölümleri açılmıştır. 1980 yılından itibaren Yüksek Lisans ve Doktora programlarına öğrenci alınmaya başlanmış olup, Yüksek Lisans ve Doktora Programına alının öğrencilerin öğretimi İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülmüştür. 

2547 Sayılı Kanun gereğince 1982 yılında çıkarılan 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile adı geçen Akademi, İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı "Sakarya Mühendislik Fakültesi" ne dönüştürülmüştür. Aynı Kararname ile 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Yükseköğretim Genel Müdürlüğü bünyesinde açılmış olan Sakarya ve Düzce Meslek Yüksekokulları da Sakarya Mühendislik Fakültesi'ne bağlanmıştır. Bu Şekilde oluşan Fakülte; 5 Bölüm ve 2 Meslek Yüksekokulu ile eğitim-öğretimini sürdürmüştür.

Fakültemiz, 1992 yılında çıkan 3837 Sayılı Kanunla kurulan "Sakarya Üniversitesi"ne bağlanmıştır. Fakültemizde 8 bölüm mevcut olup (Makina, İnşaat, Endüstri, Elektrik-Elektronik, Metalurji ve Malzeme, Çevre, Jeofizik ve Gıda Mühendisliği), Gıda Mühendisliği bölümü dışındaki bölümlerimizde ikinci öğretim de yapılmaktadır. 

Fakültemiz 7 bölümü  (Makina, İnşaat, Endüstri, Elektrik-Elektronik, Metalurji ve Malzeme, Çevre, Gıda Mühendisliği) uluslararası geçerliliği olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akdreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 30 Eylül 2025 tarihine kadar akredite edilmiştir. 

Bilgi için : http://www.mudek.org.tr/tr/akredit/akredite2013.shtm