Fakültemiz Metalurji Malzeme Müh. Öğretim Üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Mahmud Tokur Yürütücülüğünde Hazırlanan Proje Desteklenmeye Hak Kazanmıştır

Fakültemiz Metalurji Malzeme Müh. Öğretim Üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Mahmud Tokur yürütücülüğünde hazırlanan proje desteklenmeye hak kazanmıştır

2021-2027 yılları arası için güncellenen Ufuk Avrupa programının 6 kümesinden biri olan İklim, Enerji ve Mobilite Kümesinin temelinde AB’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr anakarası olması hedefine ulaşma fikri yatmaktadır. Küme 5 kapsamında, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Dijital Avrupa önceliklerine; iklim (AB İklim Yasası, 2030 İklim Hedef Planı, AB İklim Uyum Stratejisi), enerji (Hidrojen Stratejisi, Avrupa için yenileme dalgası, Enerji Sistemi Entegrasyonu için AB Stratejisi, Açık deniz yenilenebilir enerji), Mobilite (Sürdürülebilir ve Akıllı Mobilite Stratejisi) ile ilgili AB stratejilerinin hedeflerine katkı sunacak projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu destekler için ayrılan toplam bütçe 15.123 Milyar Euro'dur.

Küme 5: İklim, Enerji ve Mobilite, Avrupa Komisyonu’nun yeni stratejik vizyonu “Herkes için Temiz Bir Gezegen” dir.

Bu kapsamda Küme 5 çatısı altında HORIZON-CL5-2021-D2-01-06 — [Sustainable, safe and efficient recycling processes (Batteries Partnership) çağrısı için ülkemizden Sakarya Üniversitesi ve NESSTEC Enerji ve Yüzey Teknolojileri A.Ş. ortaklığında başvurusu yapılan "FREE4LIB / Feasible Recovery of critical raw materials through a new circular ecosystem for a Li-ion battery cross-value chain in europe" projesi 9,283,176.00 Euro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. Projede 7 ülkeden 22 ortak bulunmaktadır.