Fakültemiz Metalurji Malzeme Müh. Öğretim Üyelerinden Dr. Hasan Algül Yürütücülüğünde Hazırlanan Proje Desteklenmeye Hak Kazanmıştır

Fakültemiz Metalurji Malzeme Müh. Öğretim Üyelerinden Dr. Hasan Algül yürütücülüğünde hazırlanan proje desteklenmeye hak kazanmıştır

Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinde görev yapmakta olan Dr. Hasan Algül yürütücülüğünde hazırlanan “Feasible Recovery Of Critical Raw Materials Through A New Circular Ecosystem for A Li-Ion Battery Cross-Value Chain in Europe” başlıklı Ufuk Avrupa Programı HORIZON-CL5-2021-D2-01 çağrısı kapsamında hazırlanan toplam 9.283.176 Avro bütçeli proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Koordinatörlüğü İspanya’dan CARTIF firması tarafından yapılan projede 7 farklı Avrupa ülkesinden 22 farklı organizasyon bulunmaktadır.

Projenin temel amacı, malzemelerin yüksek verimli ve güvenli bir şekilde geri kazanılması ve malzemelerin tedarikini güvence altına almak için kullanılmış Li-pillerin uygulanabilir ve bütünsel geri dönüşüm süreçlerinden sürdürülebilir bir şekilde yenilikçi sektörler arası çözümler sunmaktır. Türkiye’den bir diğer katılımcı olan NESSTEC firması ile Sakarya Üniversitesi koordineli bir şekilde çalışarak geri dönüştürülmüş malzemelerden orta ve büyük ölçekli piller geliştirerek kritik ürünlerin eldesi ve yeniden kullanımı üzerine çalışmalar gerçekleştireceklerdir.