Ana Sayfa
Duyurular
Tübitak 1505 Proje Başarısı

Tübitak 1505 Proje Başarısı

SAÜ Sanayi İşbirliğine Katkısını Sürdürüyor

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal UYSAL’ın yürütücülüğünü yaptığı ve SUBOR Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından desteklenecek olan “Jeotermal Enerji Hatlarında Kullanılan Çelik Borulara Alternatif CTP Boru Geliştirilmesi” başlıklı 18 Ay sürecek olan proje TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İş birliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Jeotermal kaynakların kullanıldığı sistemlerde, jeotermal sıcak su hatlarında yurtdışından ithal edilen üzerinde bir izolasyon katmanı bulunan dikişsiz paslanmaz çelik borular kullanılmaktadır. Proje kapsamında izolasyon katmanlı çelik boruların yerine izolasyon katmanı olmayan, jeotermal sıcaklıklara, akışkan içindeki kimyasallara ve mekanik zorlanmalara dayanıklı CTP esaslı boruların tasarımı ve imalatının yapılması hedeflenmiştir. Projede SUBOR Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise farklı elyaf sarma tekniklerini kullanarak değişik içerik ve bağlayıcılara sahip CTP esaslı jeotermal boruların prototip imalatının yapılmasında ayrıca boru testlerinin yapılmasında destek sağlayacaktır. Testlerin bir bölümü de Sakarya Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirilecektir. Jeotermal sistemlerde kullanıma uygun CTP esaslı boruların üretimi için farklı termoset esaslı polimer malzemelerin seçimi, maksimum çalışma basıncına göre iç ve dış boru katmanlarının belirlenmesi, et kalınlıkları, elyaf ve dolgu malzemelerinin belirlenmesi ile ara katmanların katman kalınlıklarının tespiti yapılacak ve optimize edilecektir. Üretimi yapılacak olan CTP esaslı termal borular halihazırda kullanılan dikişsiz çelik borulara göre en az %20 oranında daha hafif, ekonomik ve daha uzun ömürlü olacaktır.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal UYSAL’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK TEYDEB bünyesinde 1505 Üniversite-Sanayi İş birliği Programı kapsamında desteklenen “Jeotermal Enerji Hatlarında Kullanılan Çelik Borulara Alternatif CTP Boru Geliştirilmesi" isimli projede Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin PEHLİVAN ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüseyin ÜNAL araştırmacı olarak görev almaktadır. Ayrıca Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencilerinden Şevval YILMAZ ve Mert SELMANOĞLU ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü öğrencisi Nisan KUYUMCU proje bursiyeri olarak görev alırken SUBOR Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması Tasarım Merkezi Müdürü Cihat ARDA ise Müşteri Kuruluş yetkilisi olarak görev almaktadır.

TEYDEB 1505 Nedir?

Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek ve bu yolla Türk sanayisinin yenilikçilik ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla proje esaslı Ar-Ge faaliyetlerini destekliyor. TEYDEB 1505 projeleri, üniversite ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin KOBİ veya büyük ölçekteki kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlıyor.