Dr. Öğr. Üyesi Hasan Algül Hocamızdan M-Era.net Proje Başarısı

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Algül hocamızdan M-era.Net Proje Başarısı

"Fakültemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinde görev yapmakta olan Dr. Öğr. Üyesi Hasan Algül yürütücülüğünde hazırlanan “Development of innovative, low-cost NaFePO4-type Sodium-Ion-Batteries based on recovery of LiFePO4-material from spent Lithium-Ion-Batteries (LIB2SIB)” başlıklı M-ERA.NET kapsamında hazırlanan proje desteklenmeye hak kazanmıştır. Koordinatörlüğü Almanya’dan Research Institute for Precious Metals and Metals Chemistry (fem) tarafından yapılan projede Almanya’dana bir araştırma enstitüsü (fem) ve bir firma (EurA AG), Bulgaristan’dan bir araştırma enstitüsü (IEES – BAS) ve Türkiye’den Sakarya Üniversitesi ve bir firma (Niocycle Teknoloji) olmak üzere 3 farklı ülkeden toplamda 5 ortak bulunmaktadır.
Projenin temel amacı, kullanım ömrünün sonuna gelmiş LFP esaslı lityum iyon pil katot malzemelerin geri dönüştürülerek; gelecek nesil yüksek performanslı, güvenli, stabil, düşük maliyetli ve bol miktarda malzemelerin kullanımı ile sodyum iyon pillerin inşası üzerinedir. Bu amaç doğrultusunda enerji depolama ve batarya sektöründe uygulanabilir ve bütünsel geri dönüşüm süreçlerinden sürdürülebilir bir şekilde yenilikçi sektörler arası çözümler sunmaktır."