25 Eylül 2024 Çarşamba günü saat 14-17 arası Saklıbahçe proje Atölyesinde 122M021 nolu Tübitak 1001 projemizin sonuçlarının ve çıktılarının paylaşıldığı bir Çalıştay yapılmıştır. Kaplama Sektöründen Sakarya Düzce, Bolu, İstanbul, Ankara dahil olmak üzere birçok il ve bölgeden sektör temsilcileri çağırılmıştır.
122M023 nolu “Akımsız Nikel Kompozit Kaplamaların Yapay Zekâ Yöntemleri Kullanılarak Hedeflenen Kaplama Özelliklerine Dayalı Banyo Türü Ve Parametrelerinin Belirlenmesine Yönelik Hibrit Model Geliştirilmesi” isimli Tübitak 1001 projemiz Metalurji ve Malzeme ve Endüstri Mühendisliklerinin birlikteliğinde gerçekleştirilmiş olup, katılımcılarla paylaşımlar özet halde şu şekildedir:
Bu proje ile bir kaplamadan Sertlik, kalınlık, aşınma ve korozyon direnci değerlerinin olmasını istediğiniz verileri, hangi kaplamalarla elde edebileceğinizi yapay zeka yöntemiyle söyleyen, geliştirilmiş bir model üretilmiştir.
Bu amaçla Ni-P, Ni-B, Ni-B-P alaşımlarını ve bu alaşımlara TiO2, B4C, Si3N4 ve SiC tozlarının ilave edilmesiyle elde edilen kompozit kaplamaları, akımsız kaplama yöntemleriyle üreterek, sertlik, aşınma ve korozyona dayanım özellikleri araştırılmıştır. Proje çerçevesinde yüzlerce çalışma yapılmış ve sonuçları tekrarlı olarak üretilmiştir. Veriler birçok programda etüd edilmiş, makine öğrenmesi yöntemiyle öğretilmiş, yapay zeka yöntemleri kullanılarak geliştirilmiş bir hibrit model ortaya konmuştur.
Projemizin ana esasını oluşturan akımsız kaplamalara ve projemizin teknik çıktılarına ve sonuçlarına ait bilgileri Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Doç.Dr. Harun Gül, Yapay zeka uygulamasının esaslarını ve nasıl çalıştığını ise Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Öğretim Üyesi Abdullah Hulusi Kökçam hocalarımız bahsetmişlerdir. Hulusi hocamız modelin ara yüzünü ve nasıl çalıştığını açıkladıktan sonra örnek olarak bir kaplamadan beklenen sertlik, aşınma ve korozyon direnci değerleri ile kalınlık verilerini program üzerinde girerek, en yakın değerlerden uzak değerlere kadar hangi banyoların ve hangi parametrelerle bu değerleri verebileceğini göstermiştir.
Çalıştayda katılımcı firmaların da birbirleriyle etkileşim ve diyalogları oluşmuş, ayrıca karşılıklı diyalog ve işbirliklerine açık olunduğu teyit edilmiştir.
Projede Yer Alan Hocalarımız:
Prof.Dr. Ahmet ALP (Proje Yürütücüsü)- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Prof.Dr. Özer Uygun (Araştırmacı)-Endüstri Müh.
Doç.Dr. Mehmet Uysal (Araştırmacı)- Metalurji ve Malzeme Müh
Doç.Dr. Harun Gül (Araştırmacı)- Metalurji ve Malzeme Müh
Dr.Öğrt.Üyesi Abdullah Hulusi Kökçam (Araştırmacı)-Endüstri Müh.
Dr.Öğrt.Üyesi Hasan Algül (Araştırmacı)- Metalurji ve Malzeme Müh.
Dr.Öğrt.Üyesi Enes Furkan (Araştırmacı)-Endüstri Müh.
BURSİYERLER ve Emeği Geçenler:
Araştırmacı Dr.Arş.Gör. M.Fatih Taşkın-Endüstri Müh.
Araştırmacı Arş.Gör Sezer Tan- Metalurji ve Malzeme Müh.
Araştırmacı Melisa Köse- Metalurji ve Malzeme Müh.
Araştırmacı Zeynep Özcan- Metalurji ve Malzeme Müh.
Araştırmacı Figen Algül-Metalurji ve Malzeme Müh.
Araştırmacı Ayşe Betül Demir- Metalurji ve Malzeme Müh.
Araştırmacı İrem Dinç- Metalurji ve Malzeme Müh.
Buse Yavuz-Metalurji ve Malzeme Müh.
Jale Alizade-Çevre Müh.